Tips voor familievriendelijk restaurant, cafe of horecazaak
Branche tips
Delen

7x Tips voor een familievriendelijk restaurant

Gastvrijheid en beleving worden alsmaar belangrijker – in de horeca speelt dit wellicht de grootste rol bij het groeien van de business. Waar gasten zich welkom en gewaardeerd voelen, ontstaat geweldige loyaliteit wat een bedrijf een enorme duw in de rug geeft. En dat op meerdere vlakken! Niet alleen komen families graag vaker terug, het zorgt ook voor enorm waardevolle mond-tot-mond reclame over uw locatie en een aangename, rustige sfeer om meer gasten aan te trekken.

In deze blog geven we zeven tips waarmee u elk restaurant, café of andere horecazaak kunt omtoveren tot een plek waar het hele gezin graag naartoe komt!

 

1. Geef een warm welkom!

Een eerste indruk maak je maar één keer. Alle gasten verdienen een warm welkom, maar besteed misschien wat extra aandacht aan hoe families worden begroet en geef uw personeel wat training en instructies hoe ze dit het beste kunnen doen.

Ouders met kinderen zijn vaak voorzichtig waar ze hun kinderen mee naartoe nemen en hopen geen overlast te veroorzaken voor andere gasten. Neem een moment om hen gerust te stellen en laat blijken dat hun bezoek gewaardeerd wordt!

 

Tips voor een kindvriendelijk restaurant

 

2. Bied een menu voor kinderen aan

Hoewel jezelf ‘kindvriendelijk’ noemen veel verder gaat dan een paar opties op het menu, mag deze tip zeker niet ontbreken. Of het nu kleinere, goedkopere porties zijn of speciaal gekozen gerechten die altijd een succes zijn bij de kleintjes, het zorgt ervoor dat er minder eten wordt weggegooid en dat kieskeurige eters ook volop kunnen genieten van het familie-uitje.

Bonus tip: Zorg voor wat kinderbestek. Te grote borden zijn vaak niet erg, maar het kan een uitdaging zijn voor kinderen om netjes en gemakkelijk (en stil) te eten met zwaar, groot bestek. Met plastic bestek kom je een heel eind, maar overweeg duurzame opties die niet snel stuk gaan.

 

3. Laat in foto’s zien dat jullie familievriendelijk zijn

Zorg dat jullie website en sociale media laten zien dat jullie graag families met kinderen ontvangen! Schrijf een post over wat jullie horecagelegenheid familievriendelijk maakt, en gebruik die kans om mensen te vragen om hun ideeën, feedback en fijne ervaringen te delen. Op Facebook dient dit ook nog eens als goede reclame wanneer steeds meer mensen reageren en meedoen aan het gesprek!

 

Families ontvangen in uw restaurant

 

4. Speciale aanbiedingen voor families en kinderen

Veel families willen graag niet al te veel uitgeven aan leuke gezinsuitjes zodat ze dit vaker kunnen doen. Denk erover na of het mogelijk is om speciale groepskortingen of gezinsmenu’s aan te bieden als dank dat ze met meerdere personen bij u komen eten, drinken en vast ook nog een lekker dessert bestellen.

Misschien wilt u ook een klein cadeautje om mee te geven aan de kids zoals een snoepje uit de grote pot of een leuk speeltje.

 

5. Creëer een kids’ corner

Een speciaal plekje waar kinderen ongestoord kunnen spelen is wellicht de beste manier om sfeer en rust te bewaren in het restaurant. Ook voor kinderen die braaf op hun stoel kunnen zitten maakt een speelhoek de avond een stuk leuker – het maakt het verschil tussen een gewoon etentje en een speelervaring die ze nooit meer zullen vergeten (en waar ze snel weer naar terugvragen)!

 

Kinderhoek in een restaurant

 

Een speelhoek hoeft niet groot te zijn. Een zithoekje met een zachte speelvloer, mooie wanddecoratie, wat simpel speelgoed of zelfs een digitaal speelsysteem zorgt al voor genoeg speelplezier voor de hele avond. Handig om te hebben zijn speelconcepten die geen losse onderdelen bevatten en eenvoudig schoon te houden zijn – dat scheelt weer opruimwerk aan het eind van de dag.

Schakel een bedrijf zoals IKC in die dit soort handige spellen, maar ook de inrichting en installatie kan verzorgen zoals u het in gedachten heeft. Voor alle mogelijkheden en tips in uw sector, neem een kijkje op onze pagina voor horecaondernemers.

 

Tips voor een kinderhoek in restaurant

 

6. Extra faciliteiten voor kinderen en ouders

Vergeet zeker niet de noodzakelijke faciliteiten en hulpmiddelen te voorzien zoals hoge kinderstoelen zodat kinderen gezellig op ooghoogte aan tafel kunnen zitten, en een verzorgingstafel bij de toiletten.

Om ongelukjes en geknoei te helpen voorkomen, heeft het personeel een mooie kans om extra behulpzame service te bieden zoals bijvoorbeeld slabbetjes en speciale bekers met deksel. Een kleine investering maar een groot gebaar voor uw gasten!

 

7. Luister naar uw gasten (en hun kinderen)

Om het bedrijf te laten groeien kan niet vaak genoeg worden benadrukt hoe waardevol het is om ideeën rechtstreeks bij uw gasten te halen. Vraag bijvoorbeeld bij het naar buiten gaan of de kinderen het naar hun zin hebben gehad en wat ze van de kinderhoek, kleurplaten of andere services vonden.

Mensen vinden het vaak leuk dat er naar hun mening gevraagd wordt en zullen zeker eye-opening tips kunnen blijven geven!

 

Gebruik deze kansen om uw klantervaring tot een hoger niveau te tillen!

Kunt u aan de slag met een of meerdere van de bovenstaande tips? Het is nooit te vroeg of te laat om uw horecazaak familievriendelijker te maken, en daarmee ook aangenamer voor iedereen. Uw gasten zullen u dankbaar zijn, en dat loont!