IKC speelruimte voor kinderen bij kinderopvang 't Parelbosch in Eindhoven
IKC Nieuws
Delen
Eigenaars Bas en Roel vertellen waarom zij blijven investeren in een unieke speelbeleving

Interview: Kinderopvang ’t Parelbosch gaat weer voor een complete transformatie

​Na het grote succes van de eerste metamorfoses bij kinderdagverblijf ’t Parelbosch in Eindhoven, hebben we nogmaals de handen in elkaar geslagen om wederom een locatie om te toveren tot een magische fantasiewereld voor de kids!

Graag laten we eigenaars Bas en Roel de Waal aan het woord over hun bijzondere visie.

Over kinderdagverblijf 't Parelbosch

“Gretha van den Bosch is het kinderdagverblijf ooit begonnen in 2001. In 2017 hebben we het samen overgenomen en geïnvesteerd om onze unieke visie erin te leggen.” In de naam ’t Parelbosch blijft in essentie de naam van mevrouw van den Bosch voortbestaan; de naam Gretha is namelijk Grieks voor ‘parel’.

Met het idee om anders te kijken naar kinderopvang, en vanuit de gedachte om ouders en kinderen zo veel mogelijk te ondersteunen, begon ‘t Parelbosch als een particulier kinderdagverblijf. Later is de opvang uitgebreid met peuterspeelzaalwerk waar voorschoolse educatie wordt aangeboden, en is ‘t Parelbosch uitgegroeid tot wat het best een particuliere, sociale kinderopvang genoemd kan worden. “Door de jaren heen hebben we veel opvang geboden aan expats, en ouders geholpen met inburgering. Zo helpen we gezinnen met kinderen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, en helpen we de ouders met kinderopvangtoeslag, gemeenteaanvragen, voorzorg, nazorg, monitoring en andere formele handelingen.”

 

"Er zijn meerdere kinderdagverblijven met een sociaal karakter, maar er zijn er weinig die bereid zijn om zo ver te gaan als wij."

Inrichting kinderopvang Parelbosch Eindhoven
Inrichting kinderopvang Parelbosch Eindhoven

 

De behoeften van het kind en de ideeën van de klant, samen in één design

“We vonden onze ruimtes een beetje saai - het werd hoog tijd om eens te renoveren. We hebben lang nagedacht en vele uren op internet gezeten om een mooie, nieuwe inrichting bij elkaar te zoeken. We wilden geen allegaartje van kleine beetjes hier en daar, dus zochten we naar een complete oplossing voor de gehele ruimte - zo zijn we bij IKC terecht gekomen.”


“Omdat er niets beter is voor de ontwikkeling van jonge kinderen, vinden wij het vooral belangrijk dat kinderen samen kunnen spelen en van alles kunnen ontdekken. Een speelhoek is hiervoor de ideale plek om zelfstandig op onderzoek uit te gaan, en om samen met andere kinderen verhalen te bedenken waar ze in op kunnen gaan.” Een lekker ruime speelhoek geeft kinderen die vrijheid. En dankzij een goede inrichting weerhoudt het ze tegelijkertijd ervan om te gaan rennen. “De juffrouw op de groep heeft hierdoor beter overzicht en er is dankzij de juiste indeling ook meer rust. Om de ervaring compleet te maken ook leerelementen creëren binnen het thema, wat de lessen enorm verrijkt. Ze kunnen de hoeken zelf aanpassen naar de groep en de activiteit die op de planning staat!”

Bij het ontwerp is er zo veel mogelijk vrijgelaten om IKC carte blanche te geven. Wel wilde 't Parelbosch graag in iedere ruimte een bepaald thema terug laten komen, passend bij de naam van die ruimte. Zo zijn er nu speelkamers rond thema's zoals magie en heksen, droomland, een kermis, zwanen en herten.

"Wat onze favoriete speelhoek is, is moeilijk te zeggen. We vinden dat alle speelhoeken perfect zijn voor het thema en de leeftijdsgroep waarvoor ze bedoeld zijn. De favoriete speelhoek van de kinderen, is ook onze favoriet!"


Ook aan de leeftijd van de kinderen is gedacht; kleuters begrijpen al veel meer van hun omgeving dan bijvoorbeeld peuters. In deze ruimte voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar heeft het IKC Design team dus gezorgd voor spannende maar kindvriendelijke ontwerpen, vanuit de klant geïnspireerd door geliefde tv-series met een vergelijkbaar kleurrijk monster thema. “De designs hebben ons keer op keer positief verrast met hele andere, veel betere, resultaten dan wij ons zelf hadden kunnen voorstellen.”

“Er zijn ons veel opties geboden en we hebben voorbeelden kunnen zien voordat we beslissingen hoefden te maken. Het was duidelijk wat de resultaten zouden zijn, en we kregen het gevoel dat IKC altijd wat extra’s wilde bieden, wat erg ontzorgend werkte. Ook de opbouw/installatie was zo gebeurd met vriendelijke monteurs.”

Inrichting kinderopvang Parelbosch Eindhoven
Inrichting kinderopvang Parelbosch Eindhoven

 

Iedereen geniet mee van de positieve bijdrage

Het is niet alleen smullen voor de kids, maar ook voor de ouders is het een lust voor het oog. “We geven natuurlijk vaak rondleidingen en mensen raken vrijwel altijd bloedje-enthousiast over de verschillende ruimtes die we hebben.” Hoewel het duidelijk is dat er steeds één gedachte achter zit, zijn alle kamers compleet uniek. “Dit geeft een verzorgd en professioneel gevoel, ook naast de creatieve belevingswereld die gecreëerd wordt.”

Het gebeurt wel eens dat kinderen of ouders die bekend zijn met ’t Parelbosch nog eens terugkomen om te zien hoe het er nu allemaal uitziet. “Laatst was er iemand die zés jaar na dato nog eens wilde komen kijken uit nieuwsgierigheid!”

“We hebben nog niet eens alle ruimtes gedaan, dus de volgende speelhoek is iets waar we altijd naar uitkijken.”

 

Bekijk het volledige project met alle foto’s, of neem een kijkje op de Parelbosch website. Wilt u meer weten over wat IKC kan betekenen voor uw kinderopvang? Neem vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies.

Contact