Интерактивные игровые системы - IKC оборудованные игровые
Blog
Delen

4 tips voor een speelhoekje in uw onderneming

Hoe ervaart u de teruglopende trend van bezoekersaantallen in fysieke winkels? Uit de sectorprognose 'Retail 2020 en 2021' van ABN Amro, zegt deze bank te verwachten dat ondernemers het de komende jaren zwaar blijven hebben door de steeds toenemende populariteit van e-commerce. 

Retailers moeten zichzelf opnieuw uitvinden <...> Zo'n 55 procent van de consumenten oriënteert zich namelijk vóór een aankoop eerst online.

aldus ABN-sector econoom Retail & Leisure, Paul Metzemakers. Hij raadt winkeliers aan om hun klantbeleving te proberen versterken, en zo de kans te vergroten op terugkerende bezoekers. Hoe past een kinderhoek in dit plaatje? En wat zijn een aantal goede tips om rekening mee te houden?


Er zijn verschillende manieren om de bezoeken aan, en de beleving in uw zaak te verrijken. Een speelhoekje is daar een mooi voorbeeld van. 

De heeft consument steeds hogere verwachtingen bij hun ervaring in uw onderneming. Daardoor raken uw producten en prijzen steeds verder ondergeschikt aan uw gastvrijheid en hoe uw klanten uw dienstverlening ervaren. Een kinderhoekje draagt zowel voor jong en oud bij aan een aangename sfeer en een aangenaam, succesvol bezoek.

Speelhoekjes komen in iedere branche tot hun recht

Kinderspel is universeel en in alle landen en culturen terug te brengen naar dezelfde elementen. Ook het effect van gelukkige kinderen is overal ter wereld ontzettend krachtig: blije kinderen maken tevreden ouders.

Deze tevreden bezoekers en klanten krijgen meer tijd en aandacht voor uw aanbod en advies, terwijl de kinderen die in de winkel aanwezig zijn, fijn en rustig ergens kunnen spelen.

Bij auto showrooms, bijvoorbeeld, creëren die speelhoekjes de kans om ongestoord goede verkoopgesprekken te kunnen voeren. In supermarkten verlaagt het dan weer de drempel voor ouders om hun kinderen mee te kunnen nemen naar de wekelijkse of bijna dagelijkse boodschappen.

Hoe kunt u zelf de ideale kinderhoek voor uw onderneming creëren? Ontdek hier onze vier beste tips, die voor iedere onderneming even belangrijk zijn om rekening mee te houden.

Speelhoek tip 1: Creëer speelplezier voor alle leeftijden

In hun eerste tien levensjaren ontwikkelen kinderen zich met een razendsnel tempo. Het is dan de kunst om een speelhoekje te maken met leuke activiteiten en spelletjes voor meerdere leeftijdsgroepen. Zo kunt u speelplezier aanbieden dat interessant is voor kinderen vanaf 3 of 4 jaar, maar dat ook leuk is voor hun oudere broertjes of zusjes.

Als uw jongste bezoekers zich kunnen amuseren met een kralentafeltje, kunt u voor de wat oudere kinderen een meer uitdagend concept neerzetten. Zo heeft Meubelzaak Möbel Hesse bijvoorbeeld voor jong én oud speelwaarde gecreëerd door veilige wandspellen en digitale touchscreen spelletjes bij de grond te combineren met klimstructuren voor de oudere kinderen.


Speelhoek tip 2: Zorg voor een herkenbare kinderhoek

Natuurlijk moet de speelhoek de kinderen kunnen aanspreken, en is het ideaal als de ruimte herkenbaar en vertrouwd voelt. Door één of meerdere speelhoekjes met een verbindend thema te plaatsen, zal dit erg fijn en interessant werken voor de kinderen.

Kindjes houden van kleurrijke dingen en omgevingen, en dus bevat speelgoed meestal een hele hoop verschillende en felle kleuren. Zo'n bonte producten zijn echter moeilijk te integreren in uw ruimte, en passen vaak niet mooi bij elkaar als één geheel.

Wanneer u kunt kiezen voor uw eigen bedrijfskleuren, wordt dit al een stuk aantrekkelijker én makkelijker. Bij IKC bieden wij zelfs de mogelijkheid om uw assortiment te verwerken in de speelconcepten, zoals bijvoorbeeld het toevoegen van gereedschap in de designs voor een bouwmarkt of doe-het-zelf zaak. Of het verwerken van broodjes en eten in het thema van de kids corner in een lunchroom.

Dankzij die passende uitstraling, zullen de kleinste bezoekers uw speelhoekje herkennen en in verband brengen met uw zaak. Zo kunnen ze al van jongs af aan een positieve associatie met uw merk opbouwen.


Speelhoek tip 3: Veiligheid in uw kinderhoek

Naast speelplezier, is veiligheid ook cruciaal in een goede speelhoek. Hierbij denken we aan een veilige hoogte van speelconcepten, zo min mogelijk losse, gevaarlijke of gemakkelijk kwijt te raken onderdeeltjes, en een concept dat gemakkelijk hygiënisch kan worden gehouden. 

Er zijn verschillende keurmerken die de veiligheid op producten weergeven, en waarmee u die veiligheid kunt bevestigen. Producten die bijvoorbeeld voldoen aan de Europese EN-71 veiligheidsnorm, zijn goed gecontroleerd, getest en gegarandeerd veilig voor kinderen.

Zo is het bijvoorbeeld ook verplicht om een valdempende vloer of matten te plaatsen onder speelelementen waarop kinderen hoger dan 60 cm kunnen klimmen. Een leuk en creatief voorbeeld van een veilige speelvloer, is te vinden in winkelcentrum Marktplatz, waar ze hun kinderspeelhoekje met die matten zelfs hebben kunnen uitbreiden.

Zo'n vloer maakt het namelijk mogelijk om leuke kleuren, figuren en zelfs gepersonaliseerde logo's te verwerken, omdat die EPDM matten bestaan uit individuele rubberen korreltjes, die zo kunnen worden geverfd en gerangschikt dat er een mooi ontwerp ontstaat. Dat zorgt voor een veilige én fantasierijke speelhoek!


Speelhoek tip 4: Houd rekening met hygiëne 

Nog een belangrijke overweging bij het samenstellen van een eigen speelhoekje is de hygiëne, en het gemak waarmee die kan worden behouden. Goede speelconcepten worden daarom afgewerkt met antibacteriële verf die geen chemische sporen achterlaat en, zoals de naam al zegt, bacteriën en schimmels geen kans geeft om zich te hechten of te vermenigvuldigen op de speeltoestellen.

Daarnaast is het veilig én praktisch als het speelgoed geen losse of gemakkelijk kwijt te raken onderdeeltjes bevatten. Dan zal niemand erover struikelen, ernaar moeten zoeken, of het moeten opruimen en schoonmaken.

Benieuwd hoe andere ondernemers hun speelhoek samenstellen en inrichten?

Vind inspiratie bij kindvriendelijke ondernemers