Детская мебель - IKC высокий стульчик детский стол
Blog
Delen

Vijf simpele manieren om kinderen thuis te vermaken

Zijn de scholen gesloten en zitten uw kinderen veel thuis? En hoe kunt u ervoor zorgen dat ze zich binnen kunnen vermaken tijdens de Corona pandemie?

Wij geven u een paar tips! Omdat wij veel van onze speelhoekjes voorzien van eenvoudige maar klassieke speelelementen, delen wij graag onze ervaringen met het succes van zulke traditionele spelletjes. Leuk kinderspel komt eigenlijk overal op hetzelfde neer, of die spelletjes nu in een winkel, bij de dokter of thuis gespeeld worden.

Hieronder lichten wij vijf punten uit, die u kunt gebruiken om leuke thuisactiviteiten voor uw kinderen te bedenken. Zo kunnen ze op een leuke, verantwoorde én educatieve wijze binnen spelen!


1. Kinderen vermaken met traditionele thuisspelletjes

Vaak vergeten we dat leuke spelletjes eigenlijk heel simpel zijn. Kinderen zijn creatief en kunnen zichzelf gemakkelijk urenlang bezighouden met eenzelfde stuk speelgoed. Denk maar terug aan uw eigen kindertijd, toen er nog niet zo veel speelgoed was, en al helemaal geen digitale spelletjes of smartphones. Waar speelde u toen mee?

Vandaag de dag zijn veel traditionele spelletjes in vergetelheid geraakt. Knikkeren en petanque, diabolo, oudere volksspelen zoals sjoelen, en zelfs de wat modernere bouwblokjes zijn een stuk minder populair, maar nog steeds leuk om mee te spelen als je er eenmaal mee begint.

Door bijvoorbeeld broertjes of zusjes samen aan het werk te zetten, ontstaat er een element van uitdaging en samenwerking. Of organiseer voor het hele gezin een kleine wedstrijd met oude Vlaamse volksspelletjes die makkelijk thuis zelf te maken zijn. Ook bij de voorbereidingen kunnen de kinderen mee helpen knutselen, zoals een bord voor ezeltje prik tekenen, of zakken versieren voor een wedstrijd zaklopen in de tuin.

Zo zijn er ook een buitenspeelactiviteiten die als inspiratie kunnen worden gebruikt voor spelletjes voor in huis. Zet bijvoorbeeld een mini speurtocht op, of speel vlaggenroof met een sjaaltje of eender welk object als vlag. Hierbij wordt de vlag ergens in het huis verstopt, en de persoon die als eerste de vlag kan vinden, wint!


2. Laat kinderen hun fantasie en creativiteit de vrije loop

Een van de belangrijkste elementen van spelen is fantasie. Met hun onuitputbare creativiteit weten kinderen zich meestal goed te vermaken.

U kunt hun fantasie stimuleren door ruimte te bieden om binnen in het huis nog een eigen wereldje te creëren. Zelf doen wij dit in professionele settings met kinderhoekjes voorzien van een thema, hekjes en muurdesigns. Thuis kunnen kinderen juist gemakkelijk zelf aan iets bouwen of knutselen.

Laat ze bijvoorbeeld met kussens, lakens een fort bouwen, of een hut uit kartonnen dozen. Haal wat oude kleding en sieraden  uit de kast voor een verkleedpartijtje, of laat ze het verhaal van hun favoriete film, een klein toneelstukje, of een poppenkast opvoeren.

Het hele gezin kan ook samen aan de slag om kinderspelletjes voor thuis te creëren. Teken of bouw bijvoorbeeld een racebaan voor kartonnen autootjes, maak ieder een sok- of vingerpoppetje, of tover een schoenendoos of verpakking om tot een kijkdoos. Met een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos!


3. Kinderen thuis actief en sportief vermaken

Een van de grootste uitdagingen die wij vooral nu van ouders horen, is dat hun kinderen te veel energie hebben die ze nergens kwijt komen. Ze maken zich niet meer moe op school, kunnen niet met vriendjes spelen, en gaan niet meer naar de chiro, voetbal of zwemles.

Welke activiteiten kunt u thuis creëren zodat uw kinderen hun energie kwijt kunnen? Voor echte kinderhoekjes en speeltoestellen gebruiken wij meestal klim en klauter elementen, maar in huis kunt u hier ook op een creatieve, veiligere manier mee omgaan. 

Zo zijn er wat actievere spelletjes die het gezin samen kan spelen. Denk bijvoorbeeld aan voetje van de vloer spelen, of een wedstrijdje organiseren voor zaklopen of waarbij twee gezinsleden aan de enkel aan elkaar zijn vastgebonden. Voor kleine kinderen kunt u met zachte kussens en knuffels een parcours of hindernisbaan opzetten. Om die fantasie waar we het eerder over hadden te prikkelen, kunt u bij deze activiteiten nog een spannend verhaal bedenken.

Als er genoeg ruimte en een grote tv met een internet- of stream verbinding in huis is, kunt u ook een hele hoop gratis YouTube video's opzetten met activiteiten, danslessen en sportlessen speciaal voor kinderen. Zelfs voor bepaalde sporten, gymnastiek, en yoga is er heel wat te vinden.


4. Een educatief element toevoegen aan het speelplezier

Met de vorige puntjes stimuleren we vooral de creativiteit en actief spelen, maar ook educatieve en leerzame spelletjes kunnen erg makkelijk worden bedacht en thuis gecreëerd. 

Zo kunt u spelletjes bedenken die aansluiten bij hun huiswerk of andere dingen waar ze op school, of volgens u, meer over zouden moeten leren. Voor het oefenen van taal, woordenschat en spelling, kunt u bijvoorbeeld (zelfgemaakte) scrabble spelen, of gratis online woordzoekers uitprinten.

Als aanvulling kunt u ook spelletjes spelen die goed zijn voor de algemene ontwikkeling van de hersenen, zoals memory of strategische spelletjes waarbij vooruit moet worden gedacht zoals vier op een rij of zelfs schaken.

Daarnaast zijn er veel spelletjes die goed zijn voor hun hand-oog coördinatie en leren mikken, zoals sjoelen, petanque of andere spelletjes met een balletje of opgerolde sok.


5. Digitale spelletjes om kinderen thuis te vermaken

Spelletjes op een console, tablet, computer of smartphone zijn natuurlijk niet weg te denken als kinderen zich willen vermaken. Gratis of eerder aangekochte spelletjes en apps bieden leuk, en soms zelfs ook heel wat leerzaam speelplezier.

Zelf hebben wij ook een aantal gratis educatieve games voor kinderen ontwikkeld, die te downloaden zijn in de App Store voor Apple devices, en in de Google Play Store voor Android toestellen. Veel kinderen spelen deze spelletjes op de speelsystemen die wij al in supermarkten, restaurants, ziekenhuizen en andere openbare locaties hebben geïnstalleerd. De spelletjes in deze systemen zijn dus ook gratis beschikbaar voor thuis!

Dankzij de educatieve uitdaging in de spelletjes, worden de kinderen aangemoedigd en ondersteund in hun oh zo belangrijke cognitieve ontwikkeling. Met deze apps kunnen uw kinderen zich zelf prima vermaken, en zal u zelf meer tijd hebben voor het huishouden, andere dringende zaken of thuiswerken.


Ons digitale spel Unblock is nu beschikbaar in GRATIS afdrukbare versie!

Voor alle ouders die nu thuis werken en hun kinderen iets willen geven om zich mee te amuseren, hebben wij een gratis afdrukbare versie gemaakt van een van onze populaire Arctic Adventures spellen, Unblock. Printen, knippen en spelen!

Dit leerzame puzzelspelletje is geschikt voor jong en oud. De moeilijkheidsgraden van de levels zijn namelijk onbeperkt, omdat je de beginopstelling van de ijsblokken elke keer iets kunt veranderen. Wie kan de boot het snelst naar de uitgang leiden?

Download hier de printbare versie van Unblock